十八禁日本无遮挡漫画

Од Википеди?а — слободната енциклопеди?а
Пре?ди на прегледникотПре?ди на пребарува?ето

Добре до?довте на Википеди?а

слободната енциклопеди?а што може секо? да ?а уредува
имаме 106.446 статии на македонски ?азик
Избрана стати?а за оваа седмица
十八禁日本无遮挡漫画

十八禁日本无遮挡漫画Исламска уметност — уметничките дела создадени од времето на хи?рата (622 година од христи?анската ера), па сé до XIX век, на територи?а ко?а се протега одШпани?а сé до Инди?а на ко?а живее население што е дел од исламската култура.

十八禁日本无遮挡漫画Уметноста создадена во контекст на исламскиот свет претставува одредено стилско единство што се должи на движе?ето на уметниците, трговците, нарачателите на уметнички дела како и на самите уметничките дела. Употребата на едно заедничко писмо низ целата исламската цивилизаци?а и разво?от на калиграфи?ата ?а за?акнува оваа иде?а на единство. Други елементи исто така се истакнуваат како на пример истакнува?ето на декоративните елементи во архитектурата, важноста на геометри?ата и таписериските декорации. Сепак, широкиот спектар на форми и декорации, согласно зем?и и епохи, често доведува до тоа пове?е да се зборува за ?уметности на исламот“ отколку за една единствена ?исламска уметност“. Според Олег Грабар, уметноста на Исламот, може да се дефинира само како ?сери?а ставови во однос на самиот процес на уметничко творештво“. (Дозна?те пове?е...)


Слика на денот
Bamberg Naturkundemuseum Vogelsaal 926449506HDR.jpg
Салата на птиците во природонаучниот музе? во Бамберг, Германи?а.
Дали сте знаеле…

Занимливости од содржините на Википеди?а:

Медузата Turritopsis nutricula
На денешен ден…

Денес е 23 ?уни 2020 г.

Настани:

1633 Светиот суд во Рим го осуди Галилео Галиле? на доживотна роби?а (подоцна сменета во ку?ен притвор), а неговите дела ги забрани како опасни за христи?анството.
1868 Кристофер Латам Шолс добил патент за машината за пишува?е.
1894 Во Париз основан Ме?ународниот олимписки комитет, по иници?атива на баронот П?ер де Кубертен.
1958 Холандската протестантска црква ги прифати жените за свештеници.

Родени:

47 п.н.е. Птоломе? XV Цезарион — последниот крал од Птоломе?ската династи?а.
1668 ?амбатиста Вико — итали?ански политички филозоф и реторичар.
1889 Ана Ахматова — руска и советска поетеса.
1899 Густав Крклец — хрватски писател.
1912 Алан Т?уринг — англиски математичар и пронао?ач (? 1954.).
1915 Кузман ?осифовски - Питународен херо? на Македони?а.
1937 Марти Ахтисари — претседател на Финска.
1940 Вилма Рудолф — американска атлетичарка.
1955 Жан Тигана — француски фудбалер.
1955 Бранка Парли? — српска пи?анистка.
1961 Ентоан Кар — американски кошаркар.
1961 Митар Суботи? — ?угословенски и српски рок-музичар.
1972 Зинедин Зидан — француски фудбалер и тренер.
1981 Антони Коста — англиски пе?ач.
1986 Симон Шпилак — словенечки велосипедист.
1987 Нандо де Коло — француски кошаркар.

Починале:

1806 Матирен Жак Брисон — француски природонаучник.
1836 ?е?мс Мил — англиски филозоф, економист и политички теоретичар.
1946 Вили?ам С. Харт — американски глумец.
1995 ?онас Едвард Салк — американски микробиолог.
1913 Георги Мончев — македонски револуционер.
Што е Википеди?а?
Други области
  • Селска чешма — Централниот форум за дискуси?а на Википеди?а, место каде што можете да поставувате праша?а и да давате коментари.
  • Портал на заедницата —Проекти, ресурси и активности за сите кои сакаат да се вклучат во проектот.
  • На други ?азици —Википеди?а е пове?е?азичен проект - освен на македонски, Википеди?а е достапна и на 299 други ?азици.
Збратимени проекти

Википеди?а е проект на фондаци?ата Викимеди?а — непрофитна организаци?а, ко?а опфа?а и други проекти:

Commons-logo.svg
Ризница
Складиште на слики, снимки и други мултимеди?ални содржини
Wikinews-logo-51px.png
Викивести
Вести со права за слободна употреба
Wiktionary-logo-51px.gif
Викиречник
Речник и лексикон
Wikiquote-logo-51px.png
Викицитат
Збирка на цитати
Wikibooks-logo-35px.png
Викикниги
Учебници и прирачници со права за слободна употреба
Wikisource-logo.png
Викиизвор
Библиотека на дела со права за слободна употреба
Wikispecies-logo-35px.png
Викивидови
Именик на видови
Wikiversity-logo-41px.png
Викиуниверзитет
Матери?али и активности за уче?е со права за слободна употреба
Wikimedia-logo-35px.png
Мета-вики
Усогласува?е на проектот ?Викимеди?а“
Wikidata-logo.svg
Википодатоци
База на слободни знае?а
Wikivoyage-logo.svg
Википатува?е
Отворен туристички водич